Osposobljavanje članova radničkog vijeća Hrvatskih autocesta i njihovih zamjenika za rad u radničkom vijeću

U organizaciji Centra za razvoj radničke participacije u hotelu Kaj u Mariji Bistrici 4. i 5. srpnja 2018. održan je stručni seminar 'Osposobljavanje članova radničkog vijeća Hrvatskih autocesta i njihovih zamjenika za rad u radničkom vijeću'. Tijekom dvodnevnog seminara tridesetak članova i članica radničkog vijeća Hrvatskih autocesta te njihovih zamjenika steklo je stručna znanja i praktične vještine potrebne za rad u radničkom vijeću, pod vodstvom pravnih stručnjaka i sindikalnih profesionalaca s višegodišnjim iskustvom.


Seminar je ispred CRRP-a otvorio Siniša Miličić, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata, predstavivši organizaciju i njenu viziju razvoja obrazovnog programa za stručno osposobljavanje radničkih aktivista i profesionalaca, nakon čega je uslijedio pozdravni govor Mijata Stanića, predsjednika Nezavisnog cestarskog sindikata.


Nakon uvodnog dijela, Danica Lisičar, pravnica i predsjednica Udruge za mirenje u radnim i ostalim vrstama sporova, održala je predavanje i praktičnu radionicu pod naslovom 'Pravni okvir za djelovanje radničkog vijeća', u kojem je izložila pravni okvir nacionalnog i europskog zakonodavstva kojim se utemeljuje i regulira institut radničkih vijeća kao dio šireg paketa politika osnaživanja sudjelovanja radnika u upravljanju i nadzoru nad radom poduzeća. Do kraja prvog dana, predavanja i praktične radionice održali su i Siniša Miličić, na temu 'Djelovanje radničkog vijeća u praksi', te Anđelko Kasunić, predsjednik podružnice Nezavisnog cestarskog sindikata u HAC-u i član Radničkog vijeća HAC-a, koji je u izlaganju 'Sudjelovanje u postupku zbrinjavanja kolektivnog viška radnika i sudska praksa' polaznicima predočio pravni okvir postupka zbrinjavanja kolektivnog viška radnika te, na temelju vlastitog iskustva sudjelovanja u više takvih postupaka, dao niz korisnih smjernica za postupanje u praksi.

Drugi dan seminara započeo je predavanjem Mijata Stanića na temu 'Poslovnik o radu i Sporazum o uvjetima rada radničkog vijeća', nakon čega je Marina Ivandić, zaposlenica u Nezavisnom cestarskom sindikatu, održala predavanje i praktičnu radionicu 'Postupak izbora za radničko vijeće', u kojem je izložila sve korake potrebne za provedbu izbora za radnička vijeća.

Po završetku seminara održane su konzultacije s polaznicima o iskustvu pohađanja ovakvog tipa stručne edukacije nakon čega su im uručene i potvrde o sudjelovanju. Time je uspješno završen prvi stručni seminar u organizaciji Centra za razvoj radničke participacije i uspostavljen temelj za razvoj kvalitetnih i profesionalnih edukacijskih programa s ciljem unapređenja stručnih i praktičnih znanja članova i članica radničkih vijeća poduzeća te ostalih radničkih predstavnika.

FOTO GALERIJA